Collectedoel Heilig Avondmaal 2022-2023 Collectedoel Heilig Avondmaal 2022-2023
Steun de kerk in Syrië.

De diaconie heeft besloten om het voorstel van de commissie Kerk in Actie Voorschoten (voorheen ZWO) voor de collecte bij het Heilig Avondmaal te volgen.
Na een uitzichtloze burgeroorlog sinds 2011 ligt Syrië in puin. Van de 18 miljoen Syriërs zijn 12 miljoen mensen op drift, velen in Syrië zelf, maar ook gevlucht naar de buurlanden Libanon, Jordanië en Irak. Vluchtelingen leven daar in extreme armoede en proberen zo goed en zo kwaad als dat kan een nieuw bestaan op te bouwen. Vaak is dat lastig, omdat zij geen werk kunnen vinden.

De economische en politieke crisis maken dat ook de inwoners van Libanon steeds meer moeite hebben om rond te komen. Voor Syrische vluchtelingen is het extra moeilijk om werk te vinden en inkomen te vergaren: zij mogen officieel alleen in de landbouw, bouw of schoonmaak werken. Veel vluchtelingen werken daarom in het informele circuit, tegen lage lonen en onder slechte omstandigheden. Bovendien zoeken ook steeds meer Libanezen uit wanhoop hun toevlucht tot deze informele baantjes.

De hulp die Kerk in Actie biedt is verschoven van noodhulp naar het bieden van toekomst perspectief door te ondersteunen bij opleidingen en training, maar ook bij het opzetten van een eigen bedrijf.

In Libanon is een trainingsprogramma opgezet voor Syrische vluchtelingen in thuiszorg en eenvoudige medische zorg. In Jordanië en Irak worden de Syrische vluchtelingen ondersteund, maar ook lokale families, bij het weer of verder opbouwen van hun eigen bedrijf.

Meer info is te vinden op:
https://kerkinactie.protestantsekerk.nl/projecten/kerk-als-plek-van-hoop-en-herstel/
 
terug