Collectedoel Heilig Avondmaal 2022-2023 Collectedoel Heilig Avondmaal 2022-2023
Steun de kerk in Syrië.
De diaconie heeft besloten om het voorstel van de commissie ZWO voor de collecte bij het Heilig Avondmaal te volgen.
Na een uitzichtloze burgeroorlog sinds 2011 ligt Syrië in puin. Van de 18 miljoen Syriërs zijn 12 miljoen mensen op drift, velen in Syrië zelf. Steeds meer mensen doen een beroep op kerken voor onderdak, voedsel en veiligheid.
Kerken zijn inmiddels de grootste hulpverlener. Hulporganisaties moeten van de overheid toegang krijgen. Kerken hebben die barrière niet, zijn van oudsher aanwezig daar waar andere hulporganisaties niet altijd kunnen komen. Kerken delen tot in de verste uithoeken voedselpakketten uit, helpen ontheemden bij het zoeken naar onderdak of werk en bieden vluchtelingkinderen onderwijs of psychologische hulp.De opbouw van de kerk is van wezenlijk belang voor de opbouw van het land en dat heeft alles te maken met de plek die de kerk in Syrië inneemt. “De kerk is het middelpunt van de gemeenschap, voor christenen maar ook voor niet-christenen. Ze vervult een rol die in Nederland overeenkomt met de rol van de overheid. Hulp komt het eerst bij de kerk vandaan. Een sterke kerk is voor Syriërs onmisbaar om het vertrouwen in hun land terug te krijgen.
Wilbert van Saane (uitgezonden medewerker van Kerk in Actie) benadrukt nog een extra reden om de kerk in dit beschadigde land trouw te blijven steunen: “De kerk kan een rol spelen in het vredesproces. De strijdende partijen komen er zelf maar moeilijk uit. Maar om een serieuze partner in het vredesproces te zijn, moet de kerk sterk zijn.”
Hoop is het laatste wat doodgaat. Laten wij met ons gebed en onze steun die hoop levend houden.”
Meer info is te vinden op
https://kerkinactie.protestantsekerk.nl/projecten/kerk-als-plek-van-hoop-en-herstel/

 
terug