Debatavond 9 februari Debatavond 9 februari
Debatavond: Professor Ingrid Robeyns:
Rijkdom: Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord?

Op 9 februari a.s. organiseert de Raad van Samenwerkende Kerken om 20.00 uur de jaarlijkse debatavond. Deze keer doen we het anders. We zetten niet twee sprekers tegenover elkaar. We laten een aantal mensen aan het woord over de arm en rijk in Voorschoten en geven professor Ingrid Robeyns, hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Utrecht uit om in dat kader een lezing te houden over Rijkdom: Hoeveel ongelijkheid is nog verantwoord? Verder is Tiny de Meijer van SchuldHulpMaatje Voorschoten gevraagd te vertellen hoe het zit met de armoede in Voorschoten.
In 2019 schreef zij een boekje met die titel over dit onderwerp. ‘In 2018 ging Jeff Bezos, de oprichter van Amazon.com, als eerste mens over de 100 miljarddollargrens,’ staat op de achterkant van dat boekje. ‘De inkomensverschillen worden wereldwijd groter. De topman van Coca-Cola kreeg het 427-voudige van de laagstbetaalde; bij Walt Disney is dat zelfs ruim het 650-voudige. Steeds meer geld wordt door steeds minder mensen verdiend.’ Vorige week stond in Trouw en de Volkskrant dat de verschillen tussen rijk en arm door de covid-pandemie nog groter zijn geworden. De tien rijkste mensen ter wereld hebben tijdens deze epidemie hun inkomen verdubbeld.
In Groot Voorschoten is een interview met Ingrid Robeyns gepubliceerd.
De debatavond is in de kerkzaal van de Dorpskerk. Hij begint om 20.00 uur. Vanwege de covid-epidemie is een QR-code vereist om binnen te komen en binnen zitten we op een afstand van 1,5 meter. Ook is de avond om 21.30 uur afgelopen, opdat iedereen op tijd thuis kan zijn. Het is ook mogelijk de avond online bij te wonen. Wie de avond in de kerkzaal zelf of online wil bijwonen, moet zich aanmelden met het eigen e-mailadres bij ds. Freek L. Bakker, e-mail: freek.bakker@dorpskerkvoorschoten.nl. De ‘online-aanwezigen’ krijgen dan namelijk een e-mail met instructie.
Freek Bakker
 
terug