Groene Kerkendag 2024 Groene Kerkendag 2024
Projectleider Carla Dik-Faber maakte in haar toespraak bekend dat er op dit moment vijfhonderd Groene Kerken zijn. Ook is de GroeneKerken-app gelanceerd. In deze app kun je snel informatie vinden over activiteiten van andere Groene kerken.
Zij  wees verder op het kleine doen als het om groen gaat, bijvoorbeeld minder of geen vlees eten, voor de korte en de middellange afstanden in Europa niet het vliegtuig maar de trein nemen enz.
De Schrijvers voor Gerechtigheid brachten een aantal van hun Scheppingsliederen, waarbij alle aanwezigen gingen staan om mee te zingen. Vlotte muziek, prima teksten en voor een niet-cantorij-lid prima mee te zingen.
Verder kon ik twee workshops kiezen om mijn kennis met betrekking tot Groen te vergroten.
In de ochtend-workshop:  Genieten van het genoeg, met het oog op de aarde en je naaste. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan in deze tijd van overvloed en consumentisme. Aan de hand van twee oude ( Catharina van Siena en Julian of Norwich) en twee moderne mystici (Thomas Merton en Dag Hammarsjköld) gingen de workshopgevers met ons aan de slag. We kregen een viertal teksten, die ik in mijn geval met mijn buurman, diende te bespreken. De teksten van Thomas Menton spraken mij wel aan omdat daarin een link met de natuur wordt gelegd.
Ik was enigszins teleurgesteld dat Genieten van het genoeg in de praktische zin maar kort aan de orde kwam. Gelukkig is er ook een boek  Groen en solidair van workshop-gever Tjirk van der Ziel, dat zal ik maar eens gaan lezen.
Na een prima verzorgde vegetarische lunch naar het chique hotel Karel V gegaan om daar in de voormalige kapel de middag-workshop Hoop te gaan volgen. Deze workshop werd gegeven door Alfred Slomp, al sinds 2014 bekend van diverse inspirerende boeken en van de workshops God in de supermarkt en God en het klimaat.
Steeds vaker horen we via allerlei nieuwsmedia zorgelijke berichten over onze aarde. De crisissen buitelen bijna over elkaar heen. Wat doet dat met ons? De één schiet in een fanatieke actiemodus, de ander reageert gelaten ‘ik kan er toch niets aan doen’.  
In ‘Hoop in de crisis’ zochten we met elkaar naar hoop in een snel veranderende wereld en dachten we na over ons christelijke geluid in een post-seculiere samenleving.
Alfred Slomp werkte in deze workshop met het bekende lied ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy. Bijvoorbeeld bij Vecht  ging het erom van wie jij het meest verwacht als het gaat om de grote veranderingen die nodig zijn om de Schepping te behouden. Verwacht je het meest van de kerk, de  overheid, het bedrijfsleven of van het individu. ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ was in de jaren negentig de slogan uit een overheidscampagne. We weten dertig jaar later dat deze slogan niet op waarheid berust. Elk van de deelnemers kreeg tien fiches om aan te geven van wie jij de meeste en van wie jij de minste verwachtingen had. Daarna gingen we erover met elkaar in gesprek. Als individu heb je maar beperkte invloed op de vervuilers in de economie en op het politieke spel. Dat betekent niet dat je er zelf dan maar niets aan moet doen.
Slomp was een inspirerende workshopleider waardoor je snel actief mee ging doen.
Het bezoek aan de Groene Kerken-dag was voor mij een welbestede zaterdag. Op de eerstvolgende vergadering van de diaconie komt het thema van deze dag  ‘Omdat de schepping roept om een kerk die zorg draagt’ zeker op de agenda.

Hans van Kempen
 
terug