Gudele Bloemers-Sutorius Gudele Bloemers-Sutorius


Gudele Bloemers had al in haar jonge jaren iets met schilderen. Maar in 2002 kochten zij en haar man een huisje in Frankrijk. In dat huis richtte zij een groot atelier in en begon zij werk te maken van haar talent voor schilderen. Geïnspireerd door de natuur in deze omgeving verzamelde zij allerhande grassen, klaprozen, korenbloemen en veldbloemen en gebruikte die om daar steeds grotere schilderijen van te maken.



Bloemers heeft nooit schilderles gehad. Ze experimenteerde er lustig op los en ontwikkelde op die manier een eigen stijl van schilderen. Ze ‘schildert’ namelijk met een paletmes: pastueus met dikke lagen op linnen doeken. Ze werkte met olieverf, maar daarnaast gebruikte ze ook de planten en grassen zelf en andere natuurlijke en organische producten. Alleen de olieverf was niet organisch. Ze ging helemaal los in haar atelier.



Na enige tijd bleek voor haar schilderijen belangstelling te bestaan en dat leidde tot de eerste exposities, eerst in Frankrijk zelf, maar later ook in Nederland, bijvoorbeeld in de Voorschotense bibliotheek.
Na enige tijd begon ze op linnen nachthemden te schilderen. Dat leidde wel tot enige verwondering: want het nachthemd van oma was nu opeens een prachtig schilderij geworden. Maar op die manier kreeg dat kledingstuk wel een prachtig tweede leven.
In 2019 werd het huisje in Frankrijk verkocht. Sindsdien schildert Bloemers op de zolder van hun woonhuis in Voorschoten, waar ze al zo’n vijftig jaar wonen. Dit Voorschotense atelier is veel kleiner dan dat in Frankrijk. Daarom vervaardigt ze nu ook kleinere schilderijen. Om die reden besloot ze om als laatste werk dat ze in Frankrijk zou maken een wat groter schilderij te maken, master piece, dat haar Franse periode op een waardige wijze zou afsluiten.



Deze schilderijen geven een indrukwekkend portret in prachtige kleuren van de natuur, van de schepping, zoals in de kerk vaak wordt gezegd. Daarmee passen zij goed bij de oogstdankdag van 29 oktober a.s. En daarna hopen we dat nog vele mensen van deze kunstwerken zullen genieten. Overigens zijn alle schilderijen te koop.
 
terug