Expositie Dorpskerk Expositie Dorpskerk


OVER HET WERK VAN RUUD BARTLEMA  


Als beeldend kunstenaar is Ruud Bartlema (1944)  opgeleid o.a. door Maarten Krabbe, aan één van de Vrije Academies in Amsterdam. Ondertussen studeerde hij theologie aan de Universiteit van Amsterdam.  
Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en Joodse mystiek  een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al tijdens zijn studietijd in aanraking met de joods mystieke tradities van het Chassidisme. Deze ontmoeting ontsloot een onuitputtelijk reservoir van beelden. Zoals bijvoorbeeld de mystieke betekenis van de Hebreeuwse letters en van Buber’s Chassidische vertellingen. In opdracht van de KRO televisie werd een moderne kruisweg geschilderd, die door het Bijbels Museum in Amsterdam werd aangekocht, evenals een serie van vijf schilderijen rond de beginzinnen van de eerste vijf Bijbelboeken.
Rond de poëzie van Huub Oosterhuis en Hans Andreus ontstonden series schilderijen, vaak in opdracht, zoals van RKK radio en televisie. Daarnaast kwamen er opdrachten vanuit verschillende kerken en zorginstellingen voor het ontwerpen en uitvoeren van schilderingen  als gedachtenispanelen en wandschilderingen voor stiltecentra. Op dit moment is Ruud Bartlema werkzaam in Amsterdam.

Werk van Ruud Bartlema werd geëxposeerd o.a. in Nuenen(Galerie ’t Weefhuis), Groningen (Synagoge Folkingestraat, Liturgisch Instituut en Galerie Lijn 2), Haren(Galerie de Dilgt), Amsterdam(De Rode Hoed en Bijbels Museum), Den Haag (galerie Ruach), Utrecht (stilte- centrum Hoog Catharijne, Domkerk), Elburg (Sjoelmuseum), Soest(Museum Oud Soest).
 

Lezing op donderdagavond 28 september
Op donderdag 28 september om 20.00 zal Ruud Bartlema in de Dorpskerk te Voorschoten een lezing geven over de schilderijen die daar dan te zien zijn en zal hij dieper ingaan op het thema ‘Mystiek, Poëzie en Verhaal als Inspiratie’. 
 

 
terug