Arie Bezemer Arie Bezemer
Het begint met een voorstelling van de zeven kandelaren. In Openbaring 1 wordt Johannes immers opgeroepen een brief te schrijven aan zeven gemeenten. In de volgende schilderijen rollen de beelden over elkaar. Beelden van dieren die dood en verderf zaaien, van monsters, van de hoer van Babylon, zinnebeeld voor de stad Rome; maar ook een beeld van een vrouw die een kind aan het baren is. We zien ook andere beelden, beelden van het Lam, dat symbool staat voor Jezus en telkens daar tussen mensen, vaak gekleed in het wit. Maar telkens is daar ook, meestal in een bol uitzicht op de tempel. Midden in dit alles is daar uiteindelijk God, die in de gestalte van het Lam, van Jezus, zijn best doet het uiteindelijk goed te laten komen. Dat zien we op het laatste schilderij. Want bij het laatste schilderij aangekomen zien we in een vierkant pakketachtige vorm de nieuwe stad, het nieuwe Jeruzalem. ‘Daar is geen pijn en geen verdriet, geen angst, geen armoe, alleen maar altijd vrolijkheid.’ Het vierkant verwijst naar de kubus, in de oudheid het symbool van volmaaktheid.

Wat voor boek is de Openbaring van Johannes? Is het het beeld van de toekomst die Johannes op het eiland Patmos werd geopenbaard? Of is het boek een soort vijfde evangelie waarin in symbolische geheimtaal geënt op beelden uit Genesis en Exodus uitgelegd wordt wat de komst van Jezus betekent voor onze wereldgeschiedenis?
Het blijft moeilijk een goede interpretatie te vinden. Maar wat niet moeilijk is, is gaan kijken en genieten van de felle en mooie kleuren van de schilderijen van Arie Bezemer. Ze zijn zeer de moeite van het bekijken waard.

De kerk is open op vrijdag van half elf tot half drie en op zaterdag van twaalf uur tot half vier en verder voor en na de kerkdiensten en andere bijeenkomsten.

 
terug