Jaarthema 2023/24: "Aan tafel!" Jaarthema 2023/24: "Aan tafel!"
Er is een plek waar je ze graag iets goeds wilt geven, waar je weer tijd hebt voor elkaar. Waar je geniet van nieuwe smaken die met liefde zijn gemaakt. Waar het een drukke boel kan zijn en het soms juist even stil is. En waar je straks niemand hoort zeuren. Die plek, daar komt het allemaal samen.
Bovenstaande tekst komt uit een reclamecampagne van een aantal jaar geleden van het product ‘Honig’. Het was die campagne waarbij, als het eten klaar was, steevast werd geroepen: ‘Aan tafel!’ En laat dat nu net ons jaarthema zijn voor het komende seizoen.
Hoewel een commerciële reclame, sluit bovenstaande tekst wonderwel aan bij het gevoel dat we met ons jaarthema willen oproepen. Een plek waar we samen kunnen komen, om elkaar te ontmoeten. Een plek voor goede gesprekken of juist voor gevulde stilte. Een plek waar je jezelf kunt zijn, of dichter bij God, of allebei.
In de Bijbel wordt er vaak aan tafel gegaan. Door Abraham met zijn gasten in Genesis 18, zoals we zullen horen op de Startzondag, door Jezus met tollenaars, of met vijfduizend mensen, of met zijn vrienden tijdens het laatste avondmaal, en daarna nog bij de wonderbare visvangst uit Johannes 21 en met de Emmaüsgangers. Door Jozef met zijn broers en ga zo maar door.
En steeds is de maaltijd het moment voor een goed gesprek. Voor een gesprek dat raakt aan de kern, aan iets wat ertoe doet.
Misschien heeft u die ervaring zelf ook wel. Dat er tijdens het eten, wanneer je allemaal bij elkaar bent, een bijzonder gesprek kan ontstaan. Het hoofddoel lijkt het eten, maar ondertussen blijkt dat alleen een vehikel te zijn voor een goed gesprek. Dat kan over koetjes en kalfjes gaan, want een goed gesprek is niet enkel goed als het de diepte in gaat. Een goed gesprek kan ook bestaan uit contact, even met elkaar babbelen, het samen gezellig hebben. We hoeven het niet ingewikkelder te maken dan het is.
Maar we moeten het ook niet bagatelliseren. Een goed gesprek mag natuurlijk wel een spade dieper steken. Het mag gaan over de zogenaamde trage vragen: vragen over het leven, over geloof, over de dromen voor de toekomst, of de dromen over wat geweest is. Al die zaken kunnen aan de orde komen tijdens de maaltijd. En terwijl het voedsel de magen voedt, voeden de gesprekken onze harten.

Er is een plek waar je ze graag iets goeds wilt geven, waar je weer tijd hebt voor elkaar. Waar je geniet van nieuwe smaken die met liefde zijn gemaakt. Waar het een drukke boel kan zijn en het soms juist even stil is. En waar je straks niemand hoort zeuren. Die plek, daar komt het allemaal samen.
We hopen dat die plek komend jaar zeker ook de kerk mag zijn. De kerk als gebouw, maar de kerk ook als plek waar mensen in Godsnaam samenkomen. We beginnen op startzondag met een Agapèmaaltijd, een liefdemaaltijd gebaseerd op hoe de eerste gemeenten samenkwamen. We organiseren een workshop over Tafelrituelen, we gaan met elkaar in gesprek over het Avondmaal en natuurlijk is er het Eetcafé, de Lunchgesprekken en nog veel meer gelegenheden waarbij we samen komen rondom de tafel. Eet smakelijk!
Ds. Bert Boter
terug