Taizé jongerenreis 2022 Taizé jongerenreis 2022


Ik ben Eline Weijdema, 15 jaar en ik ben de eerste week van de zomervakantie voor het eerst een week naar Taizé geweest.
Taizé is een plek in Frankrijk waar mensen, waaronder veel jongeren, van over de hele wereld samenkomen. Het is een plek van ontmoetingen en rust. In Taizé kom je samen om te bidden, te zingen, te lezen uit de Bijbel en erover te praten. In Taizé ben je één grote gemeenschap. Als bezoeker heb je een dagtaak om Taizé draaiende te houden.
Vertellen wat mijn verwachtingen waren is bijna onmogelijk, omdat ik eigenlijk niet veel verwachtingen had. Ik kreeg van iedereen die weleens naar Taizé geweest was te horen dat het niet in woorden te omschrijven was. Ik snapte er niks van. “Het is toch gewoon een plek waar je een week bent?”, dacht ik. Nu snap ik dat dat niet zo is. Ik merk nu zelf dat ik het gevoel van Taizé niet in woorden beschrijven kan. Toch zal ik mijn best doen om mijn ervaringen zo goed mogelijk te beschrijven.
Taizé is een plek die me erg geraakt heeft. Op veel vlakken. Wat me het meest geraakt heeft is dat je nooit echt alleen bent. Ik zat ’s middags even ergens alleen. Ik had niks te doen en schreef een kort dagverslagje voor mezelf. Er kwam een jonge vrouw naast me zitten en we hadden binnen de kortste keren een heel leuk gesprek. Als je alleen ergens zit word je gezien. Er komt iemand bij je zitten en dat is erg prettig. Ik zou willen dat dat in het dagelijks leven ook zo zou zijn.
Het gekste en het leukste wat ik heb meegemaakt is dat ik iemand bijna elke dag sprak en er pas halverwege de week achter kwam dat ze ook uit Nederland kwam. Dat vind ik zo leuk, omdat dat laat zien dat afkomst er in Taizé totaal niet toe doet. Je bent wie je bent en dat is oké. 
Ik kijk met heel veel plezier terug op deze reis. Ik heb veel geleerd en dingen vanuit een ander perspectief gezien. Dingen die ik voor altijd zal onthouden.
Ik hoop dat ik er  volgend jaar weer heen kan. Hopelijk ook met meer jongeren vanuit onze kerk. Ik denk dat andere jongeren volgend jaar ook mee moeten gaan, omdat je er helemaal tot rust kan komen. Je kan alle stress en druk van school en sociale media los laten. Je kunt vergeten wat er allemaal in de wereld aan de hand is. Je moet even niks. Je hoeft niet na te denken over wat je gaat doen of hoe je dag eruit ziet. Je volgt het dagritme dat er is. Dat gaf mij heel veel rust en ik denk dat het voor veel jongeren een goede manier is om alles van het schooljaar los te laten.
Eline

Heb je belangstelling om mee te gaan naar Taizé, hou dan de week van zaterdag 13 juli tot zondag 21 juli 2024 vrij. Wil je wel mee, maar lukt deze week niet, neem dan contact op met Jaap Booij, dan kijken we welke week mogelijk is. 

 
terug