Kruispunt Kruispunt

De Christelijk Gereformeerde Kerk (vanaf 1892 de Gereformeerde Kerk) werd opgericht in het ‘Evangeliesatielokaal’ aan de Laan van Klein Langenhorst. De volgende 35 jaar zou de kerk daar blijven. Het gebouw werd in 1890 wel uitgebreid om aan het groeiend aantal leden plaats te kunnen bieden. Intussen werd gespaard voor een nieuw gebouw.
In 1921 kocht de kerkeraad een stuk grond aan de Schoolstraat en Leidseweg. Daar, in de tuin van de buitenplaats ‘Welgelegen’, werd op 23 juli 1923 de eerste steen van de nieuwe kerk gelegd. Op 16 mei 1924 werd het gebouw in gebruik genomen. Het was een zeer fraai gebouw geworden, waarvan de toren zelfs een plaats in de Nederlandse literatuur zou verwerven.
In 1958 werd het zalencentrum ‘de Werf’ toegevoegd; in 1974 werd ‘De Voorhof’ gebouwd.
In 1964 werd het 75-jarig bestaan van de Gereformeerde Kerk van Voorschoten herdacht. U vindt hier een artikel uit de Nieuwe Leidsche Courant van 14 mei 1964.

Op Wikimedia Commons is een aantal foto's te zien.
Ook op reliwiki wordt wat verteld over het Kruispunt.

Op 16 januari 2020 verscheen op de website GereformeerdeKerken.info een leuk historisch overzicht betreffende de voormalige Gereformeerde Kerk te Voorschoten.

Onderstaande historische foto’s van Het Kruispunt zijn ter beschikking gesteld door Koop van der Haven, onze voormalige koster.

         

terug